A „szegény emberek tehene” – tartja a mondás. Mostoha körülmények között is tartható, rendkívül élénk, érdeklődő (az ettől eltérő viselkedés betegségre utal), a környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. Az egyik legjátékosabb haszonállatunk. A kecskegida, vagy gödölye (gödölyének hívják a kis lánykecskéket, míg gidának a fiúkecskéket) talán a legkedvesebb fiatal háziállat, még a gyermekekre is veszélytelen.
A kecske –akár a juh- az egyik legrégebben háziasított állatunk (őshonos fajtánk a „parlagi hosszúszőrű fajta”színváltozatai: alföldi fehér hosszúszőrű, jászsági szürke hosszúszőrű).
A gazdasági haszonállatok között egyedi a mindent hasznosító képessége, mindenevő. Olyan területek, mint a meredek kopárok, ugarok meg sem kottyannak nekik. Nagy területet bejár, mozgásigénye is óriási.
A kecskéket célszerű legeltetni, így a gazdája és az állat is jól jár, de óvjuk a gyümölcsfáinkat, mert megrágja a kérgét, ágat, leveleit. A nyájtartó képessége kicsi ezért legeltetik együtt a juhokkal. A juhoktól eltérően a jerkék rejtetten ivarzanak, és ezt előbb észreveszi a kecskebak, mint a kos. Ha nincs mód a legeltetésre, takarmányozása is megoldható. Napi 2-3kg szénát vagy zöldet igényel, nyalósót állandóan biztosítsunk a számára. A közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja. Tegyük változatossá étrendjét különféle kerti gyomokkal, gyümölccsel, konyhai hulladékkal. Téli tartásra 1,5kg széna 1kg takarmányszalma, 2kg takarmányrépa adagolása elegendő. Csemegeként bármikor káposztalevelekkel kedveskedhetünk neki. A karám előtti etetőzsebbe, ha káposztaleveleket helyezünk szinte biztos, hogy a látogatókkal személyes kapcsolatot teremt.
A kecske testtömegéhez viszonyítva tejtermelésben az élen jár. Már az ősidőkben felismertük a tej hasznosságát a táplálkozásba. Magyarországon is több generáció nőtt fel kecsketejen (legjobban pótolja az anyatejet). Mivel a kecske biztosa nem terjeszti a TBC kórokozóját, így a hőkezelés (pasztőrözés) előtti korban a kecsketej fogyasztása volt a betegség legbiztosabb elkerülésének módja. A teje rendkívül értékes könnyen emészthető vitaminokban (A,- E,- K,- és C vitamin), ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern egészséges táplálkozásban.
Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre illetve bőre ipari nyersanyag, (pl. táltosdob). Még a trágyája is értékes.